Introducerea hranei solide – cum să facem să fie o etapă cât mai ușoară?

  • Autor:
Mariana Nicolae

Mariana Nicolae

O recomandă experiența în funcția de Redactor-Șef al revistelor Planul Casei Mele și Casa Mea.

Introducerea alimentelor solide este o etapă complexă și o tranziție imensă în primul an de viață al bebelușului. Cel mai adesea, diversificarea va avea loc la vârsta de 6 luni, atunci când bebelușul prezintă semne că este pregătit să încerce hrană solidă și când intestinele sale sunt, în mare parte, dezvoltate pentru a putea digera hrana.

Cum ne dăm seama dacă bebelușul este pregătit pentru hrana solidă?

Bebelușul este pregătit pentru mâncarea solidă atunci când stă singurel în șezut, când își poate ține singur capul, când stă drept în scaunul său și când deja pare a fi curios când se uită la ceilalți membri ai familiei când mănâncă, de parcă ar vrea și el să guste din bunătățile de pe masă. Dacă bebelușul prezintă toate aceste semne, înseamnă că este pregătit să încerce hrana solidă, iar părinții ar trebui să își lase copilul să preia conducerea. Nu este vorba nicidecum despre a învăța copilul să fie independent încă din primele luni de viață, cât este vorba mai degrabă despre respectarea cerințelor sale și despre a-i permite să decidă dacă vrea să mănânce și cât vrea să mănânce.

Trebuie să știți că tiparele alimentare neregulate sunt absolut normale. La fel ca și în cazul adulților, bebelușului poate să îi fie foarte foame într-o zi, pentru ca a doua zi să refuze hrana solidă. La fel de bine, bebelușul poate să refuze hrana solidă într-o zi și să prefere doar laptele, pentru ca în altă zi să mănânce mai puțin lapte și să aibă poftă mai mare de hrană solidă. Bebelușul știe de la sine când să se oprească din mâncat, când este sătul, la fel cum se pune pe plâns atunci când îi este foame. Părinții nu trebuie nicidecum să forțeze copilul să mănânce, la fel cum nu trebuie să insiste să mănânce o cantitate mai mare de hrană solidă.  

În esență, diversificarea presupune ca bebelușul să se acomodeze cu o varietate de alimente noi și să învețe să mănânce. Orice nouă abilitate necesită timp pentru a fi stăpânită, iar consumul de alimente solide nu face excepție.

Cum facilităm tranziția de la lapte la solide?

Pentru a minimiza provocările care însoțesc perioada de diversificare, oferiți copilului hrană atunci când îi este puțin foame, dar nu plânge după mâncare. În momentul în care este pe deplin înfometat, tot ce va dori va fi ori biberonul cu formulă de lapte, ori să fie așezat la sânul mamei, așa că se va agita și mai tare dacă i se va arăta lingurița cu mâncare.

Începeți prin a-i oferi bebelușului o cantitate mică de mâncare o dată sau de două ori pe zi. Este perfect normal ca micuțul să împingă mâncarea din gură în timp ce învață să manevreze hrana solidă. Până la vârsta de 1 an, hrana de bază a bebelușului, care îi va îndeplini toate cerințele nutriționale, va fi tot laptele matern sau formula de bază, așa că prea puțin contează cantitatea de hrană solidă pe care o consumă bebelușul. Cel mai mult contează ca bebelușul să fie expus la o varietate cât mai amplă de alimente și texturi și să învețe să mănânce și să înghită mâncarea.

La începutul diversificării, este recomandat să introduceți câte un singur aliment din orice grup alimentar și să așteptați 2-3 zile înainte de a introduce un alt aliment. Această pauză vă va permite să observați eventualele alergii sau intoleranțe.

Expunerea constantă a bebelușului la o mare varietate de alimente sănătoase, integrale, este esențială pentru dezvoltarea gusturilor sale culinare. Nu degeaba se crede că diversificarea este o perioadă în care părinții pot pune bazele unui alimentații sănătoase pentru totodeauna. Dacă vă veți concentra să expuneți bebelușul la o varietate de legume, leguminoase, fructe, cereale integrale, verdeață, frunzoase, carne și pește, fără să vă faceți prea multe griji despre ordinea introducerii lor, sunt șanse mari ca bebelușul să adopte pentru toată viața un regim echilibrat.

Dacă la început, bebelușul dă semne că nu îi place un anumit aliment, nu vă stresați, ci continuați să îi oferiți acel aliment sau să îl preparați în diferite moduri – la aburi, fiert, copt, la cuptor, crud – pentru a afla preferințele copilului. Uneori, poate fi necesar ca bebelușul să fie expus de mai bine de 20 de ori la acel aliment pentru a-l accepta și consuma fără probleme.

Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *