Top 3 bănci de celule stem

 • Autor:
Dr. Ghiță Andreea

Dr. Ghiță Andreea

Medic Specialist legist, expert certificat. 0733 020 775 / medlegist@gmail.com
În prezent, în România există mai multe bănci de celule stem cu activitate profesionistă și care oferă garanția unui proces de prezervare sigur și eficient

Sumar:

 1. Depozitarea sângelui ombilical poate juca un rol esențial în viitorul tuturor
 2. Dezvoltarea industriei de bănci de celule stem
 3. Evoluția și inovațiile băncilor de celule stem
 4. Care sunt cele mai cunoscute bănci de celule stem din România?

Au trecut aproape 30 de ani de la efectuarea primului transplant de celule stem recoltate din sângele ombilical. Într-un interval scurt de timp, această ramură a medicinii a realizat progrese considerabile, numărând peste 35.000 de transplanturi de celule stem din sângele ombilical efectuate până în prezent și tratând cu succes peste 80 de boli diferite.

Nu există nicio îndoială că terapia cu celule stem va juca un rol vital în viitorul medicinei și că depozitarea sângelui recoltat din cordonul ombilical al copilului dumneavoastră va reprezenta o resursă uimitoare plină doar de beneficii.

Primul transplant de celule stem care a folosit sânge din cordonul ombilical a avut loc în 1988 în Franța, când un băiat cu o tulburare sangvină genetică numită Anemia lui Fanconi a fost tratat cu celule stem recoltate din sângele ombilical provenit de la sora sa nou-născută. În 1992, a fost înființată prima bancă de sânge din cordonul ombilical din New York, dezvoltându-se astfel o adevărată industrie de bănci de celule stem pe tot globul atât publice, cât și private.

„În prezent, în România există mai multe bănci de celule stem cu activitate profesionistă și care oferă garanția unui proces de prezervare sigur și eficient, cu menținerea viabilității probei pe termen lung și foarte lung.” dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.

Depozitarea sângelui ombilical poate juca un rol esențial în viitorul tuturor

Oamenii de știință au fost fascinați de capacitatea celulelor stem de a înlocui celulele deteriorate sau de a se transforma în alte tipuri de celule cu o funcție specializată și de a acționa ca un sistem de reparații și întreținere a țesuturilor, organelor și vaselor de sânge.

Inițial, terapia cu celule stem din sângele recoltat din cordonul ombilical a fost utilizată eficient în tratamentul tulburărilor de sânge, cum ar fi anemia cu celule în seceră (siclemia), tulburări imune și anumite forme de cancer cum ar fi leucemia și limfomul. Astăzi, aplicațiile tratamentului cu celule stem continuă să evolueze, deoarece oamenii de știință descoperă din ce în ce mai multe beneficii terapeutice.

Cercetătorii au realizat unele descoperiri care sugerează că terapia cu celule stem ar putea aduce îmbunătățiri majore în tratamentul unui număr de boli cronice, incluzând:

 • Diabetul zaharat de tip 1: Cercetările studiază modul în care celulele stem din cordonul ombilical pot contribui la creșterea numărului de celule T de reglementare din sânge, contribuind la menținerea stabilă a răspunsului imunitar și prevenirea atașării celulelor beta pancreatice care produc insulină.
 • Accident vascular cerebral: Oamenii de știință au descoperit că anumite părți ale creierului adult sunt capabile de regenerare și doresc să afle cum anume celulele stem din sângele ombilical stimulează acest proces, ajutând astfel la recuperarea unui pacient în urma unui accident vascular cerebral prin înlocuirea celulelor deteriorate sau declanșarea celulelor creierului să efectueze propriile reparații.
 • Scleroza multiplă: Terapia cu celule stem este privită ca un mijloc de combatere a sclerozei multiple în două moduri, și anume prin înlocuirea celulelor deteriorate ale sistemului nervos cu cele sănătoase și prin utilizarea celulelor stem transplantate pentru a reporni propriul sistem imunitar al organismului așa încât să nu mai fie atacată măduva spinării. Acest lucru presupune folosirea tratamentului pe bază de chimioterapie pentru a distruge celulele nocive înainte de completarea sistemului cu celule stem sănătoase în încercarea de a opri evoluția bolii.
 • Autism: Copiii care suferă de tulburări de spectru autist au tulburări imune și inflamație crescută, care provine din intestin și care conduce la o modificare a structurii creierului. Efectele antiinflamatorii ale terapiei cu celule stem sunt testate ca un mijloc de reducere a acestei inflamații, urmată de ameliorarea simptomelor asociate cu tulburările de spectru autist.
 • Paralizia cerebrală: Deși se află încă în stadiile incipiente, cercetările curente vizează modul în care celulele stem din cordonul ombilical pot fi utilizate pentru a se dezvolta în anumite tipuri de celule nervoase și pentru a le înlocui pe cele afectate de paralizie cerebrală. Această boală afectează centrul de control al creierului, ceea ce duce la lipsa controlului complet al mișcărilor fizice. Scopul este ca celulele stem să repare și să înlocuiască celulele deteriorate înainte ca acestea să devină complet inutile și să provoace leziuni permanente.

Pentru că munca de cercetare beneficiază de rezultate promițătoare în tratamentul tuturor acestor afecțiuni, celulele stem recoltate din cordonul ombilical par să fie o armă clinică foarte puternică a viitorului. Capacitatea remarcabilă a acestor celule de a stimula regenerarea altor celule și de a se transforma în tipuri specializate de celule ajută oamenii de știință să regenereze țesutul și chiar organele într-un mod care ar putea revoluționa tratamentul bolilor de inimă și a osteoporozei.

Dezvoltarea industriei de bănci de celule stem

Nu este deloc surprinzător că sunt din ce în ce mai multe bănci de celule stem care au fost înființate mai ales în ultimul deceniu. Această dezvoltare este determinată de o serie de factori care includ numărul tot mai mare de boli care pot fi tratate prin intermediul terapiei cu celule stem, progresul tehnologiilor bancare care depozitează sângele ombilical, creșterea gradului de conștientizare a avantajelor serviciilor bancare de sânge din cordonul ombilical și creșterea numărului de cazuri de tulburări genetice care pun viața în pericol.

Piața este dominată de bănci de celule stem private, băncile publice de sânge din cordonul ombilical reprezentând doar o treime din piața globală totală. Băncile de celule stem private oferă un nivel ridicat de asigurare și siguranță, oferă drepturi complete de proprietate părinților și sunt mai flexibile în recoltarea sângelui din cordonul ombilical. Prin urmare, în prezent, dar și pe viitor, băncile de celule stem private reprezintă cea mai populară alegere pentru depozitarea celulelor stem.

Evoluția și inovațiile băncilor de celule stem

Pe măsură ce piața de bănci de celule stem continuă să se dezvolte, cercetările se concentrează nu numai pe investigarea posibilităților noi de tratament, dar și pe metodele de recoltare și depozitare a celulelor stem pentru a le menține în cea mai viabilă stare.

Odată ce sângele din cordonul ombilical a fost recoltat, acesta trebuie procesat pentru a fi pregătit pentru depozitare. Sângele conține trei componente: plasmă, celulele sangvine mature din sânge și stratul cel mai important care conține celulele stem. Prelucrarea sângelui din cordonul ombilical implică îndepărtarea plasmei care nu conține celule stem și a celulelor roșii din sânge, care nu sunt necesare în terapia cu celule stem și care pot produce efecte secundare nocive. Celulele roșii din sânge pot exploda (hemoliza) în timpul înghețării și depozitării la temperaturi scăzute (cunoscută sub numele de crioprezervare), eliberând fierul toxic din hemoglobină în celulele roșii din sânge.

Prelucrarea celulelor stem este foarte importantă deoarece poate afecta numărul și tipul de celule stem care sunt disponibile, mărimea eșantionului și de câte ori poate fi utilizat.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante inovații din acest domeniu cu care se mândresc multe bănci de celule stem:

 • Sisteme automate de procesare: metoda de procesare are un impact major asupra calității probei de celule stem recoltate. Sistemele automate de procesare se dovedesc a fi foarte eficiente în înlăturarea celulelor roșii și a plasmei și sunt în permanență actualizate și revizuite pentru a aduce multe beneficii, cum ar fi eficiența procesării, viteza de livrare și economiile de costuri. Principalii jucători din aceste procesoare automate includ sisteme precum AutoXpress (AXP), Biosafe (care au dezvoltat sistemul SEPAX) și Macopharma care au produs Macopress Smart.
 • Depozitare mai eficientă: deoarece procesul de prelucrare a sângelui din cordonul ombilical devine mai eficient, randamentul celulelor stem pentru transplant crește și odată cu acesta, există o nevoie tot mai mare de depozitare. Îndepărtarea celulelor plasmatice și a globulelor roșii din sânge ajută la reducerea volumului probei finale și, prin urmare, reduce necesarul de depozitare cu până la 75% din volumul inițial al sângelui. Acest lucru înseamnă că mai multe probe concentrate pot fi depozitate ocupând mai puțin spațiu. Acest lucru va avea consecințe importante pe măsură ce tehnologia se dezvoltă și va crește cererea de depozitare a sângelui recoltat din cordonul ombilical.
 • Investiții mai mari: în prezent, există peste 5.000 de studii clinice înregistrate care investighează aplicarea tratamentelor cu celule stem pentru sute de afecțiuni diferite, dintre care multe până în acest moment au fost incurabile. Asemenea suport substanțial clinic atrage un număr din ce în ce mai mare de investitori serioși în piața bancară a celulor stem din cordonul ombilical. În iunie 2014, a fost acordată o subvenție de 15 milioane USD unei echipe de la Universitatea Duke din SUA pentru a investiga posibilitatea și eficiența unui tratament cu celule stem recoltate din sângele ombilical pentru boli precum accidentul vascular cerebral, autismul și alte tulburări cerebrale. Acești bani reprezintă prima tranșă din finanțarea unui proiect de cinci ani care costă 41 milioane USD. Acest tip de investiție este esențială pentru finanțarea cercetării inovatoare care va permite pe termen lung un număr mai mare de tratamente pentru un număr mai mare de persoane.

Care sunt cele mai cunoscute bănci de celule stem din România?

Aproximativ 8% din români apelează la naștere la recoltarea celulelor stem, iar această rată este în creștere de la an la an. În ultima vreme, din ce în ce mai multe bănci de celule stem își fac apariția pe piața din România, iar alegerea viitorilor părinți poate fi una destul de grea în aceste condiții. Vă vom prezenta un top al celor mai bune și renumite bănci private de celule stem din România.

 1. Biogenis

Pe primul loc, se situează banca de celule stem Biogenis, singura bancă din România care poate stoca atât sânge integral, cât și concentrat de celule stem. Biogenis este cea mai performantă bancă de celule stem din România. Ea face parte din grupul european de bănci de celule stem FamiCord, un grup ce se regăsește în alte 14 țări atât din Europa, cât și din SUA. În anul 2010, Biogenis a primit acreditarea Autorității Naționale de Transplant, moment în care a fost lansat pe piață și serviciul de stocare pe piața românească. Biogenis este membru fondator al Asociației Băncilor Acreditate de Celule Stem.

Cord Blood Center Group este prima bancă de celule stem din România înființată în anul 2006. Această bancă privată se poate lăuda cu două bănci de procesare și stocare a celulelor stem, lucru unic în România. În cei 10 de ani de activitate, peste 70.000 de cupluri au apelat la această bancă de celule stem pentru serviciile de prelevare și stocare a celulelor. Mai mult decât atât, nouă copii din România au beneficiat cu succes de transplanturi de grefe de sânge ombilical în cadrul grupului Cord Blood Center.

Banca de celule stem Cryo-Save este lider internațional în stocarea celulelor stem, fiind totodată și cea mai mare bancă de celulele stem din Europa. În cei peste 15 ani de existență, peste 250.000 de părinți au apelat la serviciile acestei bănci de celule stem private. Serviciile oferite de Cryo-Save sunt de înaltă calitate. După recoltare, probele sunt transportate într-un laborator special din Belgia unde sunt procesate individual, criogenate și stocate pentru 20 – 25 ani.

Banca de celule stem Cryo-Save este cotată la bursa NYSE Euronext Amsterdam, fiind un exemplu pentru toate celelalte bănci de celule stem în ceea ce privește transparența.

În concluzie, piața băncilor de celule stem din România oferă multe posibilități. Important este să știi să alegi banca care îți oferă un raport calitate-preț acceptabil, dar care îți oferă și o anumită siguranță, renumele și istoricul băncii fiind un criteriu important după care ar trebui să te ghidezi.

Deoarece cercetarea inovatoare continuă să dezvăluie noi aplicații pentru terapia cu celule stem și tehnologiile de recoltare și depozitare a celulelor stem din cordonul ombilical avansează, devine din ce în ce mai clar că această terapie va juca o parte integrantă în tratamentul medical în următorii ani.

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultaţi medicul dumneavoastră sau să contactaţi pe dr. Ghiță Andreea, medic specialist legist, expert certificat.

Share on facebook
Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *